338 kommentarer

Melanie fik hjælp fra UU-mentor og startede på ungdomsuddannelse

Da Melanie var ved at være færdig med 9. klasse og skulle starte på en ungdomsuddannelse, syntes hun der var så mange ting der virkede helt uoverskuelige.

Derfor blev der lavet en aftale om, at en UU-vejleder skulle hjælpe med praktiske uddannelsesrelaterede ting det første stykke tid.

Melanie: ”Jeg vidste ikke hvilken bus jeg skulle tage fra Odense Banegård og ud til Social- og Sundhedsskolen eller hvilken vej jeg skulle gå når jeg stod af bussen. Min UU-mentor og jeg tog med bussen sammen og gik også ruten fra bussen og hen til skolen.
Så blev jeg mere sikker og turde godt tage ud til skolen selv.
Alt det der med buskort og sådan vidste jeg heller ikke noget om, så det fik jeg også hjælp til”.

Melanie

Melanie: ”Både i 8. og 9. klasse havde jeg fået sådan en vane med, at når det blev for svært i timerne og jeg ikke kunne finde ud af det, så gik jeg bare fra skolen. Jeg var også lidt doven…..

Det snakkede vi rigtig meget om, min UU-mentor og mig. Vi snakkede om, at jeg har brug for at lære ting på en praktisk måde og jeg duer ikke til at sidde stille og høre efter hele tiden. Derfor lykkedes det også at få overtalt mig til at starte til motion”.

Melanie: ”De der damer der gik på motionsholdet, var sådan nogle gamle nogen på alder med min mor og sådan. Og så havde de bare en noget bedre kondition end mig, og de røg heller ikke. Det var pinligt.”

Efter Melanies start på grundforløbet til Social- og Sundhedshjælper, var hun i kontakt med sin UU-mentor flere gange. Mentoren havde også opfølgende samtaler med Melanies kontaktlærer på skolen, for at eventuelle problematikker kunne tages i opløbet.
Melanie var blevet god til at håndtere sine styrker og udfordringer i undervisningssituationer, og tillærte sig teknikker til at blive i undervisningen, selvom hun havde lyst til at gå. Der blev længere og længere imellem kontakterne, for Melanie klarede sig rigtig godt på skolen.

Hendes praktik på et plejehjem gik også godt og da Melanie havde bestået sit grundforløb, skrev hun lærekontrakt med Nordfynskommune som Social- og Sundhedshjælper.

1 år efter.

Melanie: ”Jeg ser stadig min UU-mentor et par gange om ugen, men det er kun fordi vi går på det samme motionshold. Jeg er nemlig holdt op med at ryge og går fast til motion et par gange om ugen. Jeg fik lidt ondt i ryggen, men det hjælper at komme i form. Og så slanker det også…

Jeg er rigtig glad for mit arbejde på plejehjemmet og jeg skal snart på skole igen. Det er også rart at tjene penge. Jeg er lige startet til kørekort”.

Fakta:

I samarbejde mellem skole og UU-vejleder afdækkes behov for en mentor efter folkeskolen. I UU regi er der mulighed for at give enkelte elever fra 9. eller 10. klasse en UU-mentor, som sørger for ekstra støtte og vejledning i forbindelse med overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.